Mats Dahlberg och Torgny Svensson
Radiosportens alpine expert Torgny Svensson (till höger) här med alpine kommentatorn Mats Dahlberg. Foto: Sveriges Radio.
Alpint

Rutinerade experten Torgny Svensson laddar för alpina VM

Torgny Svensson: Största chansen har vi i tjejerna
10 min

I morgon 3 februari drar alpina VM igång i Vail, Colorado. Radiosportens alpine expert Torgny Svensson tror på svenska framgångar.

Torgny Svensson har en gedigen bakgrund inom den alpina sporten och har bland annat själv varit förbundskapten för det svenska landslaget innan han blev Sveriges Radios expertkommentator och han känner många aktiva och tränare. Han är numera också chef för Skistar i Vemdalen-området.

– Jag har lyckats leva på snö hela livet, säger han.

För Radiosporten har Torgny Svensson jobbat sedan OS 1984 i Sarajevo och han ledde landslaget under Ingemar Stenmarks storhetstid i slutet av 1970- och början av 1980-talet. Torgny blir inte förvånad om Ingemar vinner Let´s dance i TV 4 som den förre alpine stjärnan nu ställer upp i.

– Han kommer säkerligen att både få enorma tittarsiffror och han kommer att lyckas väl, säger Torgny.

Torgny Svensson har i sina olika roller varit med i samband med samtliga VM och OS sedan 1976. I rollen som alpin kommentator är det nödvändigt att följa tävlingarna på plats för att kunna ge publiken det som förväntas, menar han.

– Ska man göra sådana här saker ska man vara på plats, säger Torgny.

Han brukar också lyckas få besiktningspass för att "gå" tävlingsbanorna precis som de aktiva gör innan de ger sig ut i pisterna. När det gäller Åre-åkaren Kajsa Kling är han tveksam till medaljchansen för henne.

– Den är inte så jättestor för det finns några som är bättre, säger Torgny.

Han menar ändå att det är större chanser för medaljer på damsidan än herrsidan för Sverige.

– Den största chansen har vi i tjejerna på slalomsidan, säger Torgny som tror allra mest på Frida Hansdotter och Maria Pietilä Holmner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".