Hans Gustafsson, försörjningsstöd, hemlös, arbetslös
Hans Gustafsson, Östersund. Foto: Privat.
Arbetsmarknad

Hans har aldrig haft ett riktigt jobb

Han har levt på försörjningsstöd i 25 år
4:42 min

Många fastnar för länge i försörjningsstöd. Hans Gustafsson i Östersund har gått på bidrag i nästan hela sitt vuxna liv.

Hans Gustafsson, 45 år, i Östersund har fått socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter numera, av och till under 25 år, nästan hela sitt vuxna liv.

– Det är lätt att fortsätta i den svängen även när man blir äldre, eftersom det blir som en form av trygghet, säger Hans Gustafsson.

Han har aldrig haft ett riktigt jobb och sedan två år tillbaka har han ingenstans att bo och sover hos vänner och bekanta.

Varför det har blivit så att Hans har levt med stöd av socialförvaltningen större delen av sitt liv kan han inte riktigt svara på, men han säger att hans turbulenta barndom kommit att prägla hela hans liv. Han har aldrig kommit in i samhället.

– Jag tror att det är ett större problem i samhället än vad de vill påvisa. Jag tror inte att det handlar om lathet när man hamnar hos socialtjänsten. Ibland kanske man frågar sig "vad har jag för val?".

För snart ett år sedan fick Hans Gustafsson rätt mot socialförvaltningen i kammarrätten. Han hade fått avslag på ansökan om försörjningsstöd för att han inte kunde uppge någon bostadsadress.

Domen visar att det går att få rätt mot en myndighet säger Hans. Annars har han sällan haft några problem med socialtjänsten, säger han.

– Gör man sina åtaganden som man är skyldig att göra som att redovisa sina inkomster, utgifter och att man är aktivt sökande på arbetsförmedlingen, så har det inte varit några stora problem. Däremot är det svårt att överleva på försörjningsstöd, säger Hans Gustafsson.

Vad är din guldkant i tillvaron?

– Det är badhuset och teatern, säger Hans, som spelar teater på Östersunds teaterverkstad. Nu har han gått en trädgårdsutbildning och hoppas på att få ett jobb i trädgårdsbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".