Curt Lofterud. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
Curt Lofterud. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
Stafettgäst

Stafettgästen Curt Lofterud tog värvning på I 5 som 15-åring

35 min

Trots att han föddes i Värmland har naturskildraren och läraren Curt Lofterud blivit en av de viktigaste personerna i den jämtländska hembygdsrörelsen och lokalhistorieforskningen.

Curt Lofterud föddes 1928 i Långserud i Värmland och kom först i kontakt med Jämtland när han tog värvning på I 5 som 15-åring. Han utbildade sig sedan till lärare och jobbade som det, men blev också känd som läromedelsförfattare och naturskildrare.

1982 flyttade han till Valne, Alsen i Jämtland och besöksanläggningen Glösa. Älgriket, vid hällristningarna nära Glösa i Alsen, är både en utställning och ett rollspel som visar hur ett jägarfolk levde där under äldre stenålder, har kommit till genom främst hans engagemang.

Bland annat så här skriver Curt Lofterud så här om sig själv:
– Jag tog värvning på I 5 när jag var 15 år, efter att ha sett på en annons att man kunde göra det. Naivt, men det gick bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista