En sjukhussal. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Många patienter skadas under sjukhusvistelsen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Sjukvården

Stora brister i patientsäkerheten

Sjuksköterskan: Det blir inte säker vård
1:39 min

Försämrad patientsäkerhet, högre arbetsbelasting och skador som inte rapporteras. Sjukvården i Jämtlands län får lågt betyg av den egna personalen.

Det framgår av en rapport som Sveriges kommuner och landsting presenterade på måndagen.

Sjukvårdspersonal i hela landet har fått svara på frågor om hur de uppfattar patientsäkerhet, sin egen arbetsbelastning och arbetsgivarens vilja att rapportera skador som uppstår genom misstag i vården.

Jämtlands län placerar sig i bottenskiktet. En dyster bild som bekräftas av en av sjuksköterskorna på hjärtintensiven.

– Personalen jobbar dubbla pass, det blir korta vårdtider och patienterna flyttar mycket, så det är naturligt att det sker misstag tror jag.

Av enkäten framgår också att personalen har lågt förtroende för högsta ledningen. Sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson tar allvarligt på kritiken.

– Vi har tagit fram en handlingsplan för att försöka förbättra oss i de här frågorna. Högsta ledningen ska dessutom vara ute mer i verksamheten och visa större intresse gentemot medarbetarna, säger hon till P4 Jämtland.

Att sjukvården i länet går back med över 160 miljoner kronor är en stor orsak till att det ser ut som det gör. Och de anställda som P4 Jämtland pratat med är överens om vad som krävs för att det ska bli bättre.

– Jag önskar att det fanns mer personal, annars blir det inte säker vård, säger en sjuksköterska som vill vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".