Ett barn lutar sig mot ett träd. Foto: Ingvar Karmhed / TT
Berg är den Jämtlandkommun som har störst andel barn i fattiga familjer. Foto: Ingvar Karmhed / TT
Familjeekonomi

Vart femte barn i Jämtlands län lever under fattigdomsgränsen

"Man hamnar på sidan av"
1:38 min

Den relativa fattigdomen bland barn fortsätter att ligga på en hög nivå i länet, visar nya siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram på uppdrag av P4 Jämtland.

Fortfarande lever nästan var femte barn i Jämtland i familjer med knappa ekonomiska resurser, där inkomsterna är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige. Rädda barnens rapport från december ger samma bild - barnfattigdomen har inte minskat de senaste åren.

– Siffrorna ligger kvar på en oförändrad nivå sedan 2010 och det är inte tillfredställande, så vi behöver förstås göra mer, säger Per Hedman, distriktsordförande för Rädda barnen i Jämtland.

Jämfört med 2010, då samma undersökning gjordes, ligger Jämtlands län kvar på ungefär samma nivå, strax under 20 procent. Berg, Strömsund och Bräcke är de kommuner som har flest barn i relativ fattigdom - mellan 26 och 28 procent. Östersund och Krokom ligger lägst med omkring 16.5 procent.

Rädda barnen har samlat berättelser från de barn och ungdomar som lever i fattiga familjer. De vittnar bland annat om inte kunna köpa nya kläder inför terminstart, att inte ha nåt att göra på lovet, eller att man väljer att inte gå på kalas för att man inte har råd att köpa en present.

– För att förstå är det viktigt att låta barn och ungdomar själva få beskriva. Det handlar inte om att ha mat för dagen utan att man hamnar på sidan av, säger Per Hedman.

Fotnot: SCB har i undersökningen utgått från en relativ fattigdomsgräns som inom EU definieras som en inkomst som understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Rädda barnen använder i sina undersökningar en absolut fattigdomsgräns som definieras som ett tröskelvärde för den inkomstnivå som anses vara minimum för att försörja en familj med det allra nödvändigaste.  

Barnfattigdom i länet

2013 års siffror har jämförts med siffrorna från 2010:

Östersund, minskat till 16,7% från 17,8%

Krokom, minskat  till 16,4% från 19,34%

Åre, ökat till 22,1% från 21,2%

Härjedalen, ökat till 23,4% från 22,9%

Ragunda, ökat till 23,8% från 23,1%

Bräcke, Kvar på 26,4%

Strömsund, minskat till 25,9% från 27,5%

Berg, minskat till 28,2% från 28,3%

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".