Bergs kommunhus
Socialdemokraterna i Berg gör tvära kast, nu ångrar de sig och vill inte ha en folkomröstning i uranfrågan.
Barnfattigdom

Berg toppar listan - men saknar handlingsplan

"En siffra som vi absolut inte kan acceptera"
2:00 min

Bergs kommun har störst barnfattigdom i länet, men saknar en handlingsplan med konkreta åtgärder.

– Det är en siffra som vi absolut inte kan acceptera och som har väldigt många olika delar i sig. Vi på kommunen måste göra det vi kan för att motverka det, säger Therese Zetterman (S), kommunstyrelseordförande i Bergs kommun.

Berg är alltså den kommun som har högst barnfattigdom i länet, det visar siffror för 2013 som Statistiska centralbyrån tagit fram på uppdrag av P4 Jämtland.

Drygt 28 procent av barnen i Bergs kommun lever i familjer där den samlade inkomsten är mindre än 60 procent av medianinkomsten för hela landet – samma mått på relativ fattigdom som EU använder sig av.

2012 gjorde Sveriges Radio samma undersökning, då med siffror för 2010. Berg placerade sig även då högst bland länets kommuner. Dåvarande kommunstyrelseordförande Karin Paulsson lovade att man skulle titta på möjliga åtgärder.

Men nuvarande kommunstyrelseordförande Therese Zetterman kan inte svara på vad som gjorts sedan 2012, eftersom kommunen inte har någon handlingsplan mot barnfattigdom, men hon vill ändå hålla fram ett antal åtgärder.

– Gratis busskort, en aktivitetspark och näridrottsplatserna som ideella ute i Svenstavik, Myrviken och Hackås har tagit fram med stöd av kommunen.

Men borde man inte redan ha tagit fram en handlingsplan med tanke på att ni uppmärksammades på de här höga siffrorna redan 2012?

– Det är mycket man borde ha gjort och en av de bitarna är handlingsplanen, men den har vi inte gjort, så är det, säger Therese Zetterman.

I Östersunds kommun har man tagit fram en handlingsplan mot barnfattigdom som klubbas i kommunstyrelsen i nästa vecka. Där listar man ett antal förslag för att motverka barnfattigdom. Det handlar bland annat om möjligheten till fria bussresor för alla ungdomar, att alla skolor ska kunna erbjuda läxhjälp och framförallt, hur arbetslösheten ska minska bland barnens föräldrar.

– Arbetslöshet är en viktig del för att man hamnar i en fattigdomssituation. Vi måste därför se över så att vi förbättrar möjligheterna för fler att komma i arbete, det är oerhört viktigt, säger Björn Sandal (S), ordförande för socialnämnden i Östersund.

Barnfattigdom i länet

2013 års siffror har jämförts med siffrorna från 2010:

Östersund, minskat till 16,7% från 17,8%

Krokom, minskat  till 16,4% från 19,34%

Åre, ökat till 22,1% från 21,2%

Härjedalen, ökat till 23,4% från 22,9%

Ragunda, ökat till 23,8% från 23,1%

Bräcke, Kvar på 26,4%

Strömsund, minskat till 25,9% från 27,5%

Berg, minskat till 28,2% från 28,3%

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".