2014 Kajsa Kling collage. Foto TT, collage SR
Foto TT, collage SR
Alpina VM

Superwoman från Åre Sveriges hopp i fartgrenarna

Ylva Nowén: Jag vill tro att Kajsa tar medalj om hon bara kör
1:06 min

Fartgrenarna står först på tur när alpina VM drar igång i USA. I damernas super-G som inleder det hela, tisdag kväll svensk tid, står Sveriges hopp till en superkvinna från Åre, Kajsa Kling.

Kajsa Kling får hoppas att ensam är stark när alpina VM inleds i dag. Nästa svensk tävlar inte förrän om en vecka - utöver 26-åringen finns bara teknikåkare med i den svenska VM-truppen.

– Vi har haft lite stolpe ut med alla skador, säger sportchefen Anders Sundqvist till TT.

Att det går att få fram bra fartåkare i Sverige har bland andra Pernilla Wiberg och Anja Pärson visat. Men de växer inte på träd direkt, särskilt inte jämfört med slalomsidan.

Till VM i Beaver Creek hade det dock kunnat se bättre ut, om det inte var för alla skador.

--Vi jobbar ju på det. Men skadorna rår vi inte på, säger Anders Sundqvist.

Kajsa Kling hade kunnat få sällskap av exempelvis Lisa Blomqvist, som dock är knäskadad. Samma sak gäller för Douglas Hedin på herrsidan, medan Hans Olsson dras med ett diskbråck. Ytterligare ett alternativ på herrsidan var 20-årige Felix Monsén.

– Felix åker bra skidor, men är inte riktigt där än, även om han var tvåa i en Europacup-super-G precis innan VM, säger Sundqvist.

Tur då att åtminstone Kling är redo för en topplacering i dagens super-G i Beaver Creek. Åreåkaren har en stabil säsong bakom sig och var fyra i senaste super-G:n i världscupen.

– Det har gått bättre och bättre inför det här och jag har fått ganska bra känsla, säger hon.

-Min lägstanivå är mycket bättre, men det där sista lilla klippet har saknats. Det har funkat bra på träning, så vi får se vad som händer här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".