sye13f61 Johan Nilsson / TT
Slammet täcker igen fiskarnas lekbottnar. Foto: Johan Nilsson / TT
Fiske

Fisketurismen hotas av slam i Åresjön

Länsfiskekonsulent: Fiskarna har problem med reproduktionen
1:33 min

De stora mängder slam som finns i Åresjön, som vi tidigare rapporterat om, kan i framtiden slå tillbaka på turismnäringen när det drabbar fisketurismen.

– När fisken får problem med reproduktionen blir bestånden drabbade och det drabbar även fisketurismen, säger Joakim Svensson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Jämtlands län. 

Varje år letar sig runt 100 000 fiskare till länet och fisketurismen genererar varje år mellan 350 och 400 miljoner kronor. Men exploateringen som skett i Åre under de senaste 40 åren har gjort att sediment från Åreskutan har runnit ner i Åresjön. Det här har skett snabbare än vad det skulle ha gjort i vanliga fall och det hotar fiskarna som lever där.

Slammet som letat sig ner från fjället lägger sig på botten i sjön där öringar och rödingar leker så när fiskbeståndet minskar, riskeras även fisketurismen i dalen. Men det är inte bara fisket som har skadats.

– De vattendrag som avvattnar Åreskutan har naturligtvis problem, och en del av dem fungerar inte biologiskt längre, utan har blivit slamtransporterande i första hand, berättar Joakim Svensson.

Området kring Åresjön är klassat som ett Natura 2000-område vilket innebär att det enligt EU har särskilda skydds- eller bevarandevärden. Att slammet har påverkat Åresjön vet man på Länsstyrelsen men någon statistik på hur mycket det har förändrats har de inte.

– Vi har ju sett att det har skett stora slamtransporter och vi ska öka kunskapsläget, men just nu så vet vi av erfarenhet från andra ställen att slamtransporter får en påverkan, men exakt av vilken omfattning det är i det här området vet vi inte än så länge, säger Joakim Svensson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Inom de kommande åren ska Länsstyrelsen revidera bevarandeplanen som finns för Natura 2000-området Åreälvarna, som bland annat innefattar Åresjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".