Lärarförbundet Östersund
1 av 3
Lärarförbundet Östersund. Foto: Johanna Nyman/SR
Annika Källgård,förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen
2 av 3
Annika Källgård,förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen Foto: Jessica Brander/SR
Eva Frank, Lärarförbundets ordförande Östersund. Foto: Johanna Nyman/ SR
3 av 3
Eva Frank, Lärarförbundets ordförande Östersund. Foto: Johanna Nyman/ SR
Barn- och utbildningsförvaltningen

Kompetenshöjande konferens - då fick lärarna stanna hemma

3:04 min

Kommunen skickade chefer i stället för lärare till en kompetenshöjande konferens i London. Det här irriterar Lärarförbundet i Östersund.

Vilka ska få kompetensutveckling? Kommentera gärna.

– Man hade kunnat välja ut några skolor där man skickar en rektor och personal därifrån och så kommer de tillbaka några stycken som kan delge andra, så börjar man i det lilla. Men i det här fallet så har man ju stannat vid ledningspersoner och det tror jag inte är rätt, säger Eva Frank, Lärarförbundets ordförande i Östersund. 

Bett-konferensen i London ägde rum 21 till 24 januari och lockade närmare 35 000 deltagare som arbetar inom skolans värld från en rad olika länder, bland andra Sverige.
Konferensen var en kompetenshöjande konferens i ämnet ny teknik och undervisning med bland andra lärare själva som föreläste om ämnet.

Från Östersund åkte 22 personer varav 1 lärare, 9 rektorer, 3 utvecklingspedagoger, 1 It-samordnare, 3 verksamhetschefer, 1 systemansvarig, 1 förskolechef, 1 förvaltningschef, 1 biträdande förvaltningschef, 1 utvecklingsledare. 

– Det handlar om att det är andra som åker i väg och utbildar sig och sen ska man komma tillbaka och delge lärarna det man har lärt sig. Men det blir inte verkstad av det hela utan det handlar om att lärarna själva behöver få den utbildningen som faktiskt behövs för att göra det här på ett bra sätt, säger Eva Frank. 

En person som var med på konferensen var Annika Källgård, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. 

– Jag anser att det var värt att åka, vi har fått med oss jätte mycket bra saker hem och jag kan starkt motivera varför vi har åkt och jag skäms inte på något vis över detta, och jag skulle ha gjort om det om jag hade möjlighet med den kunskap jag har nu, säger hon. 

Hur gagnar det här eleverna i slutändan?

– Det handlar om att ledarskapet behöver ha kunskaper om de här bitarna för att kunna leda de här processerna tillsammans med sina pedagoger på skolor och förskolor. 

Men lärarna då som ändå är dem som lär ut det här till barnen. Behövde inte dem vara med på den här konferensen?

– Självklart är det ju så att alla behöver lära mer. Om vi får pedagoger som utvecklar sin kompetens så kan det i bland stupa på att man som ledare har för lite kunskap och kompetens för att driva de här processerna. 

Lärarförbundet menar ju i sin tur att det är lärarna som behöver utvecklas att det satsas alldeles för lite på lärarnas kompetensutveckling. 

– Vi har ju åkt på olika mässor i Stockholm, motsvarande It-mässor. 

Totalt gick resan på närmare 350 000 kronor med flyg, hotell och taxiresor. En summa som var så kallade särskilda satsningspengar på kompetenshöjning inom It. Hela paketet bokades i slutet av 2014. Då visste inte förvaltningen om hur ekonomin såg ut för året. Men det hade heller inte påverkat beslutet att resa menar Annika Källgård. 

– Hade vi vetat det då så tror jag ändå att vi hade behövt genomföra den här satsningen eftersom det är ett av de viktigaste utvecklingsområdena som vi inte kan säga nej till, säger Annika Källgård. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista