Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: SR Sameradion
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: SR Sameradion
Fjälljakten

Regeringen lägger ner jaktutredning

Landsbygdsministern: Det finns inga pengar
4:44 min

Regeringen lägger idag ner jaktlagsutredningen. Det innebär att förslag rörande dubbeljakten i fjällen dröjer.

Det var 2012 som den dåvarande borgerliga regeringen tillsatte den så kallade jaktlagsutredningen, med centerpartisten Håkan Larsson från Krokom i Jämtland som utredare.

Utredningen har lagt fram två delbetänkanden: om myndighetsansvar och om regler för utfodring av vilt och har det senaste halvåret jobbat med sitt huvuduppdrag, att se över jaktlagstiftningen.

Där har direktivet bland annat varit överväga möjligheten att avskaffa den så kallade dubbla jakträtten, som innebär att samebymedlemmar kan jaga på både privat och statlig mark ovan odlingsgränsen och renbetesfjällen.

Detta system är kraftigt ifrågasatt, bland annat av Svenska jägareförbundet.

Utredningen skulle också överväga hur fjälljakten skulle anpassas till EU-bestämmelserna. Där har ju förra regeringens beslut om att upplåta småviltjakt åt alla europeiska jägare vållat stort rabalder.

Nu tycks alltså förslag om förändringar av både dubbeljakten och fjälljakten dröja - regeringen ska enligt sin egen dagordning nämligen vid dagens sammanträde besluta om att lägga ner utredningen.

Utredaren Håkan Larsson bekräftar också detta - men är i övrigt sparsam med kommentarer innan beslutet formellt tagits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".