Kvinnoansikte mot grå stenvägg
Ann-Charlotte Staverfelt från Vålbacken, Brunflo som har skrivit dagens blogginlägg om sitt hjärtebarn. Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio.
Hjärtsjukdom

Ann-Charlotte i Vålbacken bloggar om sitt hjärtebarn

Ann-Charlotte Staverfelt: Hela världen rasade samman
9:38 min

Ann-Charlotte Staverfelt från Vålbacken, Brunflo har skrivit dagens blogginlägg i stafetten genom Sverige som uppmärksammar "hjärtebarn".

I Sverige föds cirka 1 000 barn varje år med hjärtfel - det är tre barn om dagen. Februari har utsetts till "Alla barnhjärtans månad" för att uppmärksamma alla dessa hjärtebarn. "Från hjärta till hjärta, Från norr till söder" heter en blogg som just denna månad sätter fokus på hjärtebarn i Sverige.

Helena Marklund i Örebro är en drivande kraft bakom bloggen och berättar att målet är att öka medvetenheten kring barns medfödda hjärtfel. Varje dag under februari berättar olika bloggare om hjärtebarns historier.

Ann-Charlotte Staverfelt berättar om sin son Linus som är 6,5 år. Han har genomgått två operationer och i situationen som förälder till ett hjärtebarn är ovissheten och väntan svårast menar Ann-Charlotte.

– Hela världen rasade samman för mig, säger Ann-Charlotte om hur hon reagerade när hon fick beskedet att hennes son hade ett komplext hjärtfel.

Ann-Charlotte Staverfelt är engagerad i Hjärtebarnsföreningen som hjälper de som har barn med hjärtfel och hon tycker att familjen fått mycket stöd där från andra i liknande situation.

Hennes son Linus betraktas efter sina två operationer som frisk men ska genomgå åtminstone en operation till eftersom han saknar en hjärtklaff.

– Han mår jättebra i dag - frisk, kry, pigg. Visst, han är han lite tröttare när han kommer hem, säger Ann-Charlotte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".