Var tredje till fjärde år är det sorkår.
Många drabbade av sorkfeber i länet. Foto. Hasse Holmberg/ TT.
Smitta

Många fall av sorkfeber i länet

Sorkfeberdrabbade Yngve: Nära döden-upplevelse
1:30 min

Sorkfeber har slagit hårt mot länet i vinter och smittskyddet räknar med fler fall.

Yngve som bor i Östersund drabbades av sorkfeber för några år sedan och han trodde nästan att han skulle dö av smittan.

– Det är som en knytnäve i solar plexus, du drabbas så fruktansvärt hårt. Det är en nära döden-upplevelse, det må vara olika grader av sjukdomen men i mitt fall kändes det som man höll på att avlida.

Redan i höstas varnade Smittskyddsinstitutet för att ovanligt många kommer att bli smittade av sorkfeber i vinter. Förra året drabbades 54 personer av sjukdomen i Jämtlands län jämfört med sex fall under 2013. Nästan hälften av de som insjuknade i sorkfeber förra året gjorde det under årets sista tre månader.

Antalet fall av sorkfeber varierar beroende på förekomsten av skogssork och var tredje till fjärde år är det sorkår och den rikliga förekomsten av sork innebär att många fler kommer att insjukna under de närmsta månaderna.

Symptomen liknar till en början influensa och smittan sprids via dammpartiklar från sorken och störst risk att smittas är det när man hanterar ved i uthus och vedbodar och andas in damm. Sjukdomen går oftast över av sig själv och en del klarar sig ganska lindrigt men många blir väldigt sjuka som Yngve blev.

– Levern slås ut, njurarna påverkas och det gör att du inte mår bra. Man är fullständigt hjälplös, men när du en dag är frisk då har man ändå trösten att det här kan man aldrig få igen, för då är du immun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".