Allt fler vuxna söker hjälp vid psykiatrin för utredning av ADHD. Foto:Jessica Brander/P4 Jämtland.
Psykiatrin måste hitta nya vägar att nå ut. Foto:Jessica Brander/P4 Jämtland.
Psykisk ohälsa

Sjukvården ska bli bättre på att förebygga självmord

Håkan Gadd: Vården måste bli mer närvarande
1:20 min

Att självmorden i länet ökade förra året är oroande anser man inom psykiatrin. Nu satsar sjukvården mer på förebyggande arbete.

Jämtlands län har i många år legat i topp för den dystra statitistiken över självmord i landet sett till antalet invånare. Men på senare år har en minskning skett och Håkan Gadd, centrumchef för psykiatrin, säger att man måste se över en längre tid om fjolårets ökning håller i sig, eftersom siffrorna varierar från år till år.

Förra året var det 27 personer i Jämtland län, 2013 14 personer och 2012 nio personer.

Flera av dem som förra året tog sina liv hade kontakt med vården och det är ett misslyckande anser Håkan Gadd. Men majoriteten söker inte vård trots att de mår dåligt. Där måste psykiatrin bli bättre på att synas utåt för att fånga upp fler.

– Vården kan bli mer närvarande på platser där vi inte finns idag, sociala medier till exempel, att man bjuder in till diskussioner med proffessionell vårdpersonal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".