Gåvomottagning på Myrornas second hand affär i Malmö. Foto: Ola Torkelsson / TT
Foto: Ola Torkelsson / TT

Välgörenhet hotas av skatteregler

"Staten suger åt sig av det som redan är skattat på"
1:38 min

Enligt nya skatteregler måste all försäljning momsbeskattas, och det kan komma att äta upp det överskott som annars går till välgörenhet.

– Vi skickar cirka 700 000 kronor om året till välgörenhet i utlandet, och momsen borde bli ungefär detsamma, så vi hamnar nog på ett nollresultat, säger Harriet Andreé, verksamhetschef på Röda Korset Storsjökretsen.

Enligt de nya reglerna från Skatteverket måste alla second hand-butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan betala momsskatt på 25 procent för all försäljning. I bakgrunden finns ett EU-direktiv och en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som nu fått effekt.

Branschnätverket Ideell Second Hand hade hoppats på hjälp från regeringen men i veckan stod det klart att de ideella organisationerna inte kommer att undantas från reglerna.

För de second hand butiker som Röda Korset driver kan det här innebära rejält kortade öppettider eller höjda priser, och att det överskott som skulle ha gått till välgörenhet nu istället går till statens kassa.

– Nu sist är det Syrien vi skickat mycket pengar till, där det är katastrof. Så att ja, det är frustrerande, säger Harriet Andreé.

Kjell Eriksson jobbar som frivillig på Kupan i Östersund en gång i veckan, och han är besviken över att politikerna inte sett till att skattereglerna ändras.  

– Det känns inte bra när man är frivillig och ställer och så ska staten suga åt sig på det som redan är skattat på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".