Bengt "Byssa" Byström. Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio.
1 av 2
Bengt "Byssa" Byström. Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio.
Bengt Byström i en Viggen. En lite ovanligare reportagemiljö.
2 av 2
Bengt Byström i en Viggen. En lite ovanligare reportagemiljö.
Stafettgästen

Veckans stafettgäst är Bengt "Byssa" Byström

Stafettgästen Bengt Byström
45 min

En spännande jämtländsk mediepersonlighet som levt ett intressant liv och fortsätter att engagera sig i samhällsutvecklingen. Det var förra veckans gäst Curt Lofterud som valde "Byssa".

"Byssa" är bland annat känd för att han deltog i Östersunds kampanj för att få vinter-OS 1994 samt som chef för Radio Jämtland.

Så här berättar han själv:

– Jag har haft ett omväxlande liv utan incidenter, bland annat lärde jag mig flyga för att förstå hur piloterna på F4 bär sig åt och på så sätt minska bristerna i mina många reportage i den branschen med baksitsåkande i Lansen, Draken och Viggen.

– Jag växte upp på Rödön, läste till ingenjör och jobbade på Scania i Södertälje, Berners i Östersund och Mejeriföreningen. Men jag började känna att jag valt fel bransch. Men då började tillfälligheter och bananskal att påverka mitt liv!

Byssas intresse för slalom ledde till att han började bevaka sporten för ÖP, det ledde också till en plats i skidförbundets alpina kommitté. Under tre år var "Byssa" ledare för det alpina landslaget där VM i Chamonix och OS i Innsbruck ingick!

Journalistiken har gått som en röd tråd genom "Byssas" liv. Han har mycket tankar kring hur den snabba förändringen i mediebranschen förändrat förutsättningarna för bra bevakning av hela landet:
– Ju hårdare ekonomiskt trängt media blir, desto svårare blir det att bevaka hela landet på ett demokratiskt godtagbart sätt.

Hör hela samtalet med "Byssa" i P4 Jämtlands förmiddagsprogram kl. 11-12 eller i efterhand här på webben!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".