En sork gnager på ett träd
Sork. Foto: Skogsstyrelsen.
Sorkfeber

Undvik sorkfeber med andningsmask

Folkhälsomyndigheten: Undvik utrymmen där sorkar vistats
1:16 min

Vi har tidigare berättat att antalet personer som drabbats av sorkfeber ökat dramatiskt under 2014, men nu kommer antalet smittade att minska.

– Det här är ju framförallt fall från förra vintern och det brukar sällan vara två vintrar med många fall av smittningar i rad, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Förra året drabbades 54 personer av sorkfeber i Jämtlands län och sorkåren då det är extra mycket sorkar går i cykler på några års mellanrum. Och tittar man tillbaka historiskt i Jämtlands län så har sorkåret 2014 varit ganska lindrigt år, jämfört med 2007 då över 300 personer i länet drabbades av sorkfeber.

Sorkfeber är en virussjukdom som skogssorkar kan ha, och överförs till människor som andats in damm som innehåller urin eller avföring från ett smittat djur. Det smittar inte mellan människor och människor kan heller inte smitta andra djur. Men för att undvika att smittas finns det försiktighetsåtgärder man kan ta.

– Man får försöka ha andningsmask på sig när man städar i till exempel uthus, så att man slipper andas in dammet, också bör man försöka undvika att vistas i utrymmen där det vistats mycket sorkar och möss, säger Anders Tegnell statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Enligt Folkhälsomyndigheten utvecklas en långvarig immunitet mot sorkfeber när man har haft det, men det betyder inte att man inte kan få det igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".