Ann-Marie Johansson (S), Anna Hildebrand (MP) och Monalisa Norrman (V). Foto: Anders Molin/Sveriges Radio
Ann-Marie Johansson (S), Anna Hildebrand (MP) och Monalisa Norrman (V). Foto: Anders Molin/Sveriges Radio

Regionen hoppas på mer statligt stöd

Regionstyrelsens ordförande: Sjukvården är underfinansierad i hela Sverige
1:44 min

Den politiska majoriteten i Region Jämtland Härjedalen presenterade i dag sin politik för de kommande åren.

För Landstinget, som numera övergått i Region Jämtland Härjedalen, så landade det ekonomiska resultatet för 2014 på minus 162 miljoner kronor.

En stor kostnad för sjukvården i länet är ökade kostnader för högspecialiserad vård. Och nu hoppas politikerna i Region Jämtland Härjedalen på mer statligt stöd.

– Sjukvården är underfinansierad i hela Sverige, så det behövs mer resurser till sjukvården. Även vi behöver ett extra stöd från regeringen, säger Ann-Marie Johansson, ordförande för regionstyrelsen Jämtland Härjedalen.

Ann-Marie Johansson skrev så sent som i förra veckan till finansminister Magdalena Andersson och uttryckte då behovet av mer statligt stöd för att att kunna fortsätta erbjuda en högkvalitativ vård i länet. Hon har även fört informella samtal med civilminister Ardalan Shekarabi i samma fråga.

Förhoppningen är ett riktat stöd till små landsting och regioner, utöver det utjämningssystem som redan finns. Än så länge har inget svar kommit från finansministern.

Den politiska majoriteten i Region Jämtland Härjedalen har som målsättning att vända minusresultaten och vid slutet av mandatperioden kunna presentera ett överskott i Regionens finanser.

För att göra det måste antalet hyrläkare bli färre, och Regionens förhoppning är att de vårdnära servicetjänster som man inrättat under förra året, på sikt ska få effekt. Städning, transport av patienter, förrådshantering och servering av mat, ska inte längre utföras av vårdpersonal utan av servicepersonal.

– Jag är övertygad om att det kommer visa sig ett mindre behov av hyrpersonal framöver.

Vägledande områden för majoritetens politik kommande år:

  • Fler i arbete, trygg försörjning och meningsfull sysselsättning
  • Hållbar omställning, socialt, ekologiskt och ekonomiskt
  • Lika behandling och motverka diskriminering
  • Barns rättigheter och hälsa
  • Hög kvalitet på verksamheterna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".