Sjuksköterska i sjuksal. Foto: Tore Meek/TT.
Sjuksköterska. Foto: Tore Meek/TT.
Vård & omsorg

Satsning på specialistutbildning för sjuksköterskor

Regionrådet Monalisa Norrman (V): En ren jämställdhetsfråga
1:21 min

Region Jämtland Härjedalen planerar att satsa på akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, AST.

Sjuksköterskor kan då varva sin vidareutbildning med arbete och på det sättet bibehålla sin lön.

– Det saknas specialistsjuksköterskor på en rad områden över hela landet. Vi som arbetsgivare måste ta ansvar för att vi deltar i utbildningssystemet så att vi får den personal vi behöver, säger regionrådet Monalisa Norrman (V). 

AST finns redan i bland annat Kalmar och Västerbottens landsting och nu har Region Jämtland Härjedalen fört diskussioner med Vårdförbundet om att införa systemet även här.

– Det är en ren jämställdhetsfråga. De flesta sjuksköterskor är kvinnor och det är förmodligen också en del av förklaringen inte bara till låga löner utan också till att man i betydligt större utsträckning får betala sin egen specialistutbildning, säger Monalisa Norrman.

Möjligheten att införa AST ska nu utredas och planen är att sedan komma igång under nästa år. I ett första skede skulle det handla om två sjuksköterskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".