Terese Bengard. Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio.
Terese Bengard. Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio.
Politik

Bengard hoppar av politiken i Ragunda

Terese Bengard: Får nu jobba för landsbygden på riksnivå
13 min

Efter fem år som kommunalråd i Ragunda lämnar Terese Bengard (S) politiken. Hon har fått ett nytt jobb på nationell nivå.

Terese Bengard har varit Socialdemokraternas toppnamn i Ragunda och har lett kommunen de senaste fem åren. Hon har gjort två succéval där hon och hennes parti fått över 50 procent av rösterna.

På kommunfullmäktigemötet i februari kommer hon att avsäga sig alla sina politska uppdrag och helt lämna politiken, för att istället bli verksamhetschef för organisationen Hela Sverige ska leva från den första mars i år.
– Det känns precis som det här är handen i handsken för mig. Jag får nu möjlighet att vara en nationell röst för landsbygdsfrågor.

Hela Sverige ska leva är en riksorganisation som representerar 5 000 lokala grupper som arbeatar för en attraktiv landsbygd i Sverige. Det här är en partipolitiskt obunden organisation.
– Jag kommer att avsäga mig alla partipolitiska uppdrag, säger Terese Bengard.

I slutet av 2009 blev det klart att Terese Bengard skulle efterträdda Elisabeth Yngström som kommunalråd i Ragunda. Då var hon helt ny som politiker, men hade jobbat som informatör i kommunen under flera år.
– Jag har lärt mig väldigt mycket under de här åren, och det har varit roligt, men visst har det tufft också.

Under sin tid som politiker i Ragunda har det varit en hel del konflikter i kommunen. Terese Bengard har också vid ett tillfälle mordhotats.
– Det är tufft att vara politiker, särskilt kanske på lokal nivå när man kommer väldigt nära även de som är kritiska till det man gör.
Terese Bengard har under sin politikertid också haft många konflikter med politikerkollegan Bo Bergström i Allians för Ragunda.
– Jag kommer att sakna honom mycket, men han lär säkert höra av sig till mig även framöver.

Förra veckan berättade P4 Jämtland att Ragundas kommunchef Gun Falander också lämnar sitt jobb nu i vår.
– Nu kommer det att bli vilda spekulationer kring detta, men Gun visste inte att jag skulle sluta när hon berättade för mig att hon skulle sluta.
Att båda två lämnar sina jobb samtidigt betyder naturligtvis att det blir en instabil period i kommunen.
– Fördelen är att den nya kommunstyrelseordföranden får ha inflytande över vem som blir ny kommunchef. Det är ju a och o att samarbetet mellan kommunalrådet och kommunchefen fungerar, säger Terese Bengard.

Vem som ska efterträda Terese Bengard är inte klart ännu.
– Det är upp till partiet att välja in en ny person, så valberedningen kommer få hektiska dagar nu. Jag har inte haft någon kronprins eller kronprinsessa, säger Terese Bengard.

Det Terese Bengard kommer att sakna mest med kommunpolitiken är dels människorna, men också närheten till besluten, men de sena mötena kommer hon inte att sakna.
– När fullmäktigemöten pågår till 00.22 kommer jag inte att sakna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".