Skicrossåkaren Anna Holmlund i tävlingsbacke i åre.
Sveriges Anna Holmlund under kvalet till loppet i världscupen i skicross för damer i Åre förra året. Foto: Janerik Henriksson / TT
Skicross

Tuff teknisk bana väntar skicrossåkarna i Åre

Sportchefen: Unikt läge när vi leder både herr- och damcupen
1:36 min

För tredje året i rad står Åre i helgen värd för världscuptävlingar i skicross och en svår och teknisk bana väntar åkarna.

Inför helgens tävlingar i Åre leder Funäsdalens Victor Öhling Norberg den totala världcupen för herrarna och hans flickvän Anna Holmlund leder damernas.

– Det känns kul, det är ett unikt läge, där vi leder både herr- och damcupen totalt. Vi är ett väldigt litet lag med sex aktiva som åker reguljärt i världscupen och att leda båda cuperna då är slående, säger Tommy Eliasson Winter, sportchef för Skicross Sverige.

Bland de svenska åkarna i helgens tävlingar i Åre finns ett helt nytt namn i världscupssammanhang. En 17-åring från Edsåsdalen.

– Vi startar med en helt ny kille, Erik Mobärg som är en väldigt ung åkare. Han har varit otroligt duktig här hemma på FIS-tävlingar men har aldrig gjort någon internationell start på europacup eller världscup men han har vunnit alla FIS-tävlingar här i Sverige så vi tycker att det här var ett passande tillfälle att ge honom en chans att se hur de går till på de stora tävlingarna.

Åkarna är på plats i Åre och under onsdagen körs de första träningspassen i den nysatta banan och på fredag är det dags för kval. Banan i Åre kommer att vara väldigt teknisk något som inte passar alla av de svenska åkarna säger Tommy Eliasson Winter.

– På herrsidan går vi definitivt för att vinna båda dagarna, där har vi flera åkare som kan vara med att konkurera om toppen i en så här pass teknisk bana. På damsidan är det lite svårare, det här är inget favoritunderlag för en sådan som Anna Holmlund. Anna gillar när det är större ytor och större hopp men här har vi valt att gå på en mer teknisk bana och det vill vi ska vara profilen på vår bana.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".