Slalomskidor, stående ute i snön. Foto: JanErik Henriksson/Scanpix
Foto: JanErik Henriksson/TT
Ordning & uppförande

Portning av skidelev JO-anmält

I höstas avhyste alla elever från elevhemmet vid skidgymnasiet i Järpen under en helg. Efter en anmälan ska beslutet nu nagelfaras av JO, Justitieombudsmannen.

Eleverna fick, som straff, inte vara kvar på elevhemmet helgen efter att de roat sig med ett vilt så kallat "såparace", en tävling på såpat golv i elevhemskorridoren.

Avhysningen från elevhemmet JO-anmäldes av en förälder som ifrågasatte det rimliga i att kommunen "valt att sätta en 16-åring på gatan" och sedan föräldern inte fått något mejlsvar, med förklaring, från skolans rektor.

JO har ännu inte tagit något beslut i ärendet.

Däremot har Åre kommun, på anmodan, lämnat ett yttrande till JO.

Kommunen anser att rektorns beslut att skicka hem eleverna var motiverat, eftersom buset på kvällstid kunde ha lett till någon skadat sig.

Men rektorn får sig också en skrapa för att inte ha skött sitt ansvar att besvara all e-post, i enlighet med kommunens tillgänglighetspolicy.

Barn- och utbildningsnämnen vill även se att elevhemmets trivselregler och avtal ses över och utformas i samarbete med juridisk kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".