Skidåkarna Nelly Enmark, Kristine Björfeldt och  fritidspedagogen Kristina Göransson från Fjällgymnasiet. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Skidåkarna Nelly Enmark, Kristine Björfeldt och fritidspedagogen Kristina Göransson från Fjällgymnasiet. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Längdskidåkning

Forskning i Åsarna kan göra utvecklingsstörda längdåkare välkomna i Paralympics

Nelly Enmark: Drömmen är OS-guld
4:01 min

Den här veckan bedrivs en internationell studie i Åsarna, med åtta forskare från flera länder, i syfte att åstadkomma ett klassificeringssystem av utvecklingsstörda längdåkare.

Målet är att de efter detta ska godtas av IPC (International Paralympic Committee) att kunna tävla i paralympiska spel igen. För skidåkare med intellektuell funktionsnedsättning är VM i nuläget den största  internationella tävlingen.

Studien bedrivs med det svenska landslaget för utvecklingsstörda som fokusgrupp och Fjällgymnasiets skidelever som kontrollgrupp.

Samtidigt storsatsar Åsarna IK på målgruppen genom att ha ett skidläger för utvecklingsstörda från hela Sverige tillsammans med riksorganisationen FUB. Här deltar bla Jeffrey Ige, paralympisk friidrottare. Lägerledare från Åsarna IK är flera av klubbens egna stjärnor.

Klövsjö kommer att vara värd för skid-VM den 15-19 april. Skid-VM för personer med intellektuell funktionsnedsättning handlar både om alpint och på längden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".