Rådhuset i Östersund. Foto: Östersunds kommun.
1 av 2
Foto: Östersunds kommun.
Bosse Svensson (C)
2 av 2
Bosse Svensson (C). Foto: Johanna Nyman/SR
Flyktingmottagande

Hårt debattklimat efter beslut om flyktingboenden

Bosse Svensson (C): Vi måste tala om varför vi gör det
1:33 min

Efter beslutet att Östersund kommun ska ta emot fler flyktingar höjs nu politiska röster om ett öppnare och tydligare förhållningssätt kring flyktingfrågor gentemot medborgarna.

– Vi i politiken som eniga står bakom detta, och som har en värdegrund, vi måste också inte bara säga att nu satsar vi 50 miljoner kronor på bostäder, utan också tala om varför vi gör det och varför det är en resurs, säger Bosse Svensson. 

Efter gårdagens beslut i kommunstyrelsen att Östersunds kommun ska ta emot 550 flyktingar och cirka 40 ensamkommande flyktingbarn under året, och därmed ordna, köpa och bygga fler bostäder åt dessa, har debatten om flyktingmottagende i Östersund svällt på sociala medier. 

Allt ifrån varför byggs det bostäder åt flyktingar men inte åt egna medborgare - eller - ska våra skattepengar gå till dem. 
Det har fått kommunen att erkänna att de varit för dåliga på att bemöta medborgarnas kritik och man har varit för dåliga på att tala om vad sådant här kostar och vilka konsekvenser det kan bli, menar Bosse Svensson som själv under onsdagen fått ta emot mindre trevliga mail.

– Läs under vilken debattartikel som helst som rör invandring så får ni ett antal anonyma människor som påstår en massa saker om flyktingar och invandrare. En del är rasistiska en del egoistiska men det är ganska obehagligt och rätt mycket anonymt, jag har fått fyra, fem sådana i dag, säger han. 

Att det krävs mer öppenhet om flyktingar och asylfrågor kan också AnnSofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande, skriva under på. 

– Vi har ifrån kommunens sida sagt att vi måste bli bättre, ännu bättre på att ha en information att ha informationsmaterial och föra en dialog om de här svåra frågorna, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".