Lovisa Hahn Granbom och Tobias Granbom. Foto: Anders Molin/Sveriges Radio
Foto: Anders Molin/Sveriges Radio
Melodifestivalen

Köpte lyssnarplatser till överpris

Tobias Granbom: Man känner sig rejält lurad
1:57 min

Flera personer i länet har anmält företaget Biljett Nu till Allmänna reklamationsnämnden för lyssnarplatser som sålts till överpris.

Redan i oktober betalade Tobias Granbom från Östersund 1890 kronor för två sittplatser. I förra veckan, nästan fyra månader senare, levererades biljetterna.

– Det var sittplatsbiljetter, men bakom själva scenen, en lyssnarplats helt enkelt, där man inte har något sikt.

Hur kändes det?

– Det är klart det känns snopet, man känner sig rejält lurad. Ursprungsbiljetten kostade 195 kronor och jag betalade 945 kronor, det är prishöjning med många hundralappar, säger Tobias Granbom.   

Tobias är inte den ende som känner sig lurad. Flera anmälningar från personer i länet har kommit in till Allmänna reklamationsnämnden mot företaget Biljett Nu i Stockholm.

Samtliga har köpt biljetter för omkring 1 000 kronor styck och sedan fått andrahandsbiljetter på så kallade lyssnarplatser, bakom scenen. Biljett nu menar att de inte har någon skyldighet att informera sina kunder om att det kan bli lyssnarplatser, trots att biljetterna kostar 945 kronor och uppåt. Robert Jakobsson är verksamhetschef på Biljett Nu.

– Vi har inte gått ut med att det skulle vara något bättre än just sittplats. Kunden har haft ett fritt val att välja de andra kategorierna bra sittplats, bästa sittplats, och parkett.

Men Ticnet är ju tydliga med att det är lyssnarplatser, varför är inte ni det?

– Vi tycker att vi är tydliga och på i princip alla våra evenemang har vi delat in det i sittplats, bra sittplats, bästa sittplats, parkett. Och då är sittplats det billigaste och enklaste alternativet.

För Tobias Granbom, som köpte biljetter för nästan 1900 kronor, är pengarna ändå inte det värsta. Biljetterna var en födelsedagspresent till frun Lovisa, men nu funderar paret på att stanna hemma istället, så att de åtminstone kan se artisterna som uppträder. Men besvikelsen är stor.

– Vi är ju småbarnsföräldrar och det här skulle bli vår kväll tillsammans, vi har fixat med barnvakt och allt sånt. Sist var vi på bio för två år sedan, så det här skulle ju bli vår kväll tillsammans där vi hittar på nånting tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".