En av Stadsbussarnas gula bussar. Foto: Sophia Weston
Biljettpriserna höjs med 10 kronor för en vuxen som köper en enkel resa och 5 kornor för ungdom. Foto: Sophia Weston/ Sveriges Radio
Stadsbussarna

Kraftig prisökning vid kontant betalning på Stadsbussarna i Östersund

Resenär: Jag tycker det är sjukt
1:35 min

Priserna för de som vill betala kontant på Stadsbussarna höjs den 9 mars, då företaget som driver trafiken vill begränsa kontanthanteringen. Det tycker inte alla om.

Prisökningen blir tio kronor för en vuxenbiljett och fem kronor för ungdom. Sara Norrlander drabbas inte av prishöjningen eftersom hon har busskort, men hon tycker ändå inte om prisförändringen.

– Det är sjukt tycker jag, många åker ju bara någon gång ibland och då ska de bli straffade, säger Sara Norrlander.

Anledningen till att Stadsbussarna höjer priserna på kontantbetalning är att man vill minska den kontanthantering som sker på bussarna. Dels för att det är kostsamt och tidskrävande, men också för att förbättra arbetsmijön för busschaufförerna.

Karin Axén är affärschef på Nettbuss Stadsbussarna i Östersund:

– Bussföraryrket är ju ett ensamarbete och det kan ju upplevas som en viss stress att hantera pengar, så nu vill vi begränsa kontanterna på bussen helt enkelt, säger Karin Axén, affärschef på Nettbuss som driver Stadsbussarna i Östersund.

Idag görs ungefär hälften av alla betalningar på bussen kontant och det hoppas Stadsbussarna nu ska minska i och med det höjda priset, men än så länge tar de inte bort kontantbetalningen helt.

– Vi tycker att det är viktigt att ha kvar den servicen ändå, och i alla fall under en begränsad tid, men då får det kosta lite mer, säger Karin Axén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".