Lite publik på läktaren
Östersund vill visa att det inte bara handlar om skidskytte. Foto: Emelie Andersson / Sveriges Radio.
Längdskidor

Östersund vill ro hem fler världscuptävlingar

Patrik Jemteborn: Östersund ska vara bättre än Falun
1:34 min

Om Östersund i framtiden ska vara med och slåss med om världscupstävlingar i längd gäller det att helgens tävlingar blir en succé.

Patrik Jemteborn är ordförande i världscupskommittén och han säger att det är nu eller aldrig.

– Vi har fått en möjlighet här i och med att vi får vara genrepsplats inför VM i Falun. Nu har vi våra 15 minuter i rampljuset, vem vet när de kommer igen när man inte får draghjälp av ett VM i samma land. Nu finns möjligheten, ska vi vara med och slåss med alla de andra duktiga världscupsarrangörerna då gäller det att det här blir riktigt bra.

Det är första gången på 20 år som Östersund står som arrangör för en världscupstävling i längdskidor och för att det inte ska dörja lika länge igen gäller det att sticka ut och det är den främsta anledningen till att det har byggts en helt ny sprintbana på skidstadion i Östersund till helgens tävlingar säger Patrik Jemteborn.

– Vi hade kunnat kört på den sprintbanan som är godkänd sedan långt tillbaka men det tror jag bara hade varit en tävling och sedan inget mer. Här gäller det att visa alla aktiva, visa FIS, visa alla ledare att Östersund vill och framförallt kan mer än de andra arrangörerna.

Målsättningen när det gäller att Östersund är en världscupsort att räkna med i framtiden är hög.

– När de aktiva och FIS lämnar Sverige och sitter där på flygplanet då ska de tycka att upplevelsen i Östersund var bättre än Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".