Vindkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vindkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vindkraft

Vindkraftsmotståndare anmäler SCA

Vindkraftsmotståndare i Västernorrland och Jämtland anmäler SCA för brott mot reglerna för certifierat skogsbruk. Imorgon, lördag, kommer hundratals att demonstrera i Ramsele mot vindkraftutbyggnaden.

Frågan om vindkraft har länge rört upp starka känslor, inte minst i Sollefteå kommun där antalet planerade verk ökat markant de senaste åren.

Motståndare från byalag i både Västernorrland och Jämtland har nu anmält SCA för brott mot FSC:s regler. FSC är en organisation som certifierar skogsägare som följer nationella och lokala lagar om bland annat miljöhänsyn. Företag som bryter mot reglerna riskerar att förlora sitt certifikat.

Det finns idag intresse att bygga 500 vindkraftverk i Sollefteå kommun. En exploatering som saknar motstycke, säger kritikerna. De menar att renskötseln kan påverkas negativt och att vindkraften också begränsar allemansrätten.

Problem med iskast från Vindkraftverk i norra Sverige är ett känt problem i Vindbranchen. Konsekvensen blir att lokalbefolkningens möjlighet att nyttja allemansrätten begränsas starkt och urfolket samernas rätt att bedriva sin verksamhet omöjliggörs. Dessa båda konsekvenser strider var för sig mot FSC regelverk.

I Ramsele i morgon samlas demonstranter från Västernorrland, Jämtland och Västerbottens län. Protestgrupperna organiserar sig och kräver totalstopp av utbyggnaden innan mer erfarenhet och opartiska utredningar om vindkraftens konsekvenser har genomförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".