Calle Halfvarsson inför världscuptävlingen i Östersund, den sista innan VM
Calle Halfvarsson inför världscuptävlingen i Östersund, den sista innan VM. Foto: TT Nyhetsbyrån
Längdskidor

Kritik mot sprintbanan i VM-genrepet: ”Lite skicross över det”

Kritik mot sprintbanan: ”Finns risk för mycket strul”
2:52 min

I dag avgörs den sista sprinttävlingen inför VM i Falun. Och kritik riktas mot sprintbanan i Östersund, från en del av åkarna, efter träningsåken. 

– Det finns risk för mycket strul, säger Calle Halfvarsson till Radiosporten. 

I helgen avgörs de sista världscuptävlingarna inför VM i Falun som inleds nästa vecka. På lördag avgörs VC-sprinten i klassisk stil och söndagen bjuder på fristiltävlingar med individuell start – 10 km damer och 15 km herrar.

Sprintbanan är lite kortare, brantare och smalare sprintbana än vad man är van vid som åkare. Vissa har kritiserat utformningen. Åkarna hamnar bland annat väldigt nära publiken under loppen.

– Det är en tajt bana men det är kul, kul med variation. Jag tror bara att det blir mer spännande, både för publiken och för oss, säger Stina Nilsson till Radiosporten.

Norges damer är inte särskilt förtjusta i upplägget då de anser att banan är för olik den som är i VM. Även Calle Halfvarsson anser att banan inte är optimal inför mästerskapet.

– Det är lite skicross över det hela. Man kanske hade kunnat ha en mer vanlig sprintbana som man har i världscupen annars, så här nära inpå VM. Det finns risk för mycket strul. Men går allt bra så går allt bra – vi får se, det kanske är en jättebra bana, säger Halfvarsson till Radiosporten. 

Halfvarsson anser att det skiljer så pass mycket mellan banorna i Östersund jämfört med de i Falun så att det är svårt att få klara besked inför mästerskapet.

– Självklart vill alla vara högst upp på pallen, men det är inte så att jag kommer att dra några större växlar om det skulle gå sämre nu. Banan är så långt ifrån lik som den i Falun, så man ska inte dra för stora växlar över resultaten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".