Mycket arbete inför tävlingarna.
1 av 2
Stadionchefen Thomas Johansson är nöjd med tävlingarna. Foto: Victoria Herkules/ Sveriges Radio
Runt 500 funktionärer hjälper till under världscupstävlingarna.
2 av 2
Kurt Näslund är en av alla funktionärer. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio
Längdskidor

Funktionärer jobbar dygnet runt för världscupen i Östersund

Stadionchefen: Vi har "dygnat" ett tag
1:19 min

Mängder av frivilliga funktionärer bär längdvärldscupen i Östersund på sina axlar. P4 Jämtland har träffat några av dem.

Under lördagen åkte världseliten i längdskidor i den nya sprintbanan i Östersund och för att få till den nya banan har det krävs många funktionärer och mycket arbete. 

Det har arbetats febrilt på skidstadion i Östersund inför helgens världscupstävlingar.

– Vi har bara 24 timmar på dygnet men de har räckt till men vi har jobbat dygnet runt ett tag, säger stadionchefen Thomas Skepparn Johansson.

Har det varit mycket jobb med banan?

– Mattias Fredriksson som ligger bakom banan ska ha en eloge men jag tror inte riktigt att han hade koll på hur mycket arbete det här krävde men jag tycker att vi har skött det bra, jag är jättenöjd med alla funktionärer och alla som har hjälpt till. Det hade varit helt omöjligt att driva det här om vi inte hade frivilliga som hjälper till, säger han.

Runt 500 friviliga funktionärer ställer upp under helgens världscupstävlingarna. Kurt Näslund har varit funktionär i 15 år och jobbat mycket med skidskyttet men det är första gången som han är funktionär på en längdtävling och trots mycket arbete så är tävlingarna en av årets höjdpunkter.

– Det är roligt att hjälpa till  och man känner sig som en stor familj med allihopa som man träffar här varje år.

Han är en av de första funktionärerna som  publiken möter på vägen till stadion och att lördagens sprinttävling lockade många åskådare gör arbete ännu roligare.

– Det är fantastiskt, så här skulle det få vara varje dag. Det är roligt att det kommer mycket folk, jag hoppas att det kommer så mycket som de vill ha så vi kan fortsätta med sådana här tävlingar här. Det var 20 år sedan sist och det behövs lite extra här inte bara skidskytte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".