Det är stark polisnärvaro i Köpenhamn i natt efter de två skottattentaten. Här en polisbil på en gata nära stationen Nørreport. Foto: Hiroko Yoshida/Sveriges Radio.
Utrikes

Bakgrund: Skjutningarna i Köpenhamn

Tre personer har dött och fem är skadade efter en dramatisk händelseutveckling i Köpenhamn.

Detta har hänt:

Kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro. Attentatet skedde vid 16-tiden på lördagen. En 55-årig man sköts till döds och tre poliser skottskadades. Poliserna fick inte livshotande skador.

Den svenske konstnären Lars Vilks var på plats på kulturhuset för att framträda vid ett debattmöte när en man öppnade eld.

– Den ganska fåtaliga publiken fick uppleva fruktan och skräck - och tragedi. Jag kan inte säga att det drabbade mig, jag var väl påpassad, skriver Lars Vilks på sin blogg.

Synagogan på Krystalgade. En person sköts till döds och två poliser skadades vid 01-tiden natten till söndag. Enligt danska TV2News var mannen som avled en ung judisk man som stod vakt. Poliserna skadades i arm respektive ben.

Nørrebro station. Strax efter klockan fem på söndagsmorgonen sköt polisen ihjäl en man nära Nørrebro station i Köpenhamn.

Danska polisen skrev i ett pressmeddelande att de hade spanat på en adress i stadsdelen Nørrebro. När en man kom dit som var intressant i utredningen av de tidigare två skottlossningarna ropade polisen på honom. Mannen öppnade eld mot polisen som besvarade den och mannen avled. Ingen polis skadades vid tillfället.

Den man som sköts ihjäl vid Nørrebro station tros vara samma man som sköt vid Vilksmötet och mot synagogan, uppgav danska polisen vid en presskonferens vid 8-tiden på lördagsmorgonen.

Inget tyder just nu på att gärningsmannen hade medbrottslingar, sa danska polisens talesmän då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".