Många ville se världseliten i Östersund.
1 av 3
Publiken på plats vid skidstadion i Östersund. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
Johan Olsson åker upp för backen genom läktaren.
2 av 3
Johan Olsson gjorde säsongens världscupsdebut i Östersund. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
Mycket folk på läktaren.
3 av 3
Över 7 000 var på plats och följde sprinten under lördagen. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
Längdskidor

Bra betyg för världscupen i Östersund

Patrik Jemteborn: Succé, succé, succé
1:35 min

11 500 betalande åskådare kom och såg helgens VM-genrep i längdskidor i Östersund och både publik och arrangörer var nöjda med tävlingarna.

En av åskarna som hade tagit sig till skidstadion i Östersund för att se världscupstävlingarna var Berit Cedervall och för henne var det en självklarhet att vara på plats och heja på läkaren.

– Det är fantastiskt att vara på plats. Det är jättebra stämning och mycket folk, mycket mer än det varit på skidskyttet.

Hur viktiga är sådana här tävlingar för Östersund?

– Jag tycker det är väldigt viktigt att det ska hända någonting och det är ett bra arrangemang.

Drygt 7 000 betalande åskådare såg sprinten på lördagen och under söndagens tävlingar var siffran 4 500 och världscupskommitténs ordförande Patrik Jemteborn är nöjd med publiksiffran även om de inte nådde målet med fullsatt och 10 000 personer per dag.  

– Vi hade hoppats på det dubbla nästan. Vi hade kanske fått lite hybris om vi ska vara riktigt ärliga men det har sett fantastiskt bra ut och de som har varit här har varit väldigt nöjda.

Men helgen har inte bara handlat om publiksiffror det var också viktigt för Östersund att visa att de kan arrangera längdtävlingar lika bra som världscupstävlingar i skidskytte och Patrik Jemteborn sammanfattar helgen med tre ord.

– Succé, succé, succé.

Vad har varit det bästa?

– Jag tycker den här fantastiska uppslutningen ifrån publiken. Vi har testat en ny variant hur man kan köra sprinttävlingar. Jag tycker att vi har tagit det till en ny nivå och det får vi medhåll från internationella skidförbundet om och de säger redan att nästa gång när ni gör det här utan att man kan lova någonting. Men det märks på de informella samtalen vi har att de älskar det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".