Örndalens område. Fotograf/Källa: Internationell Alpine Design.
Örndalens område. Fotograf/Källa: Internationell Alpine Design.
Exploatering

Inget nytt skidområde i Härjedalen – Örndalen stoppas

S-politiker: Ett slag mot hela Härjedalen
0:53 min

Den gigantiska planerade nya skid- och turistanläggningen Örndalen i Härjedalen kommer inte att bli av. Mark- och miljööverdomstolen har i en dom idag sagt nej till etableringen.

Rätten bedömer att anläggningen inte har ett sådant "allt överskuggande allmänintresse" att dispens kan beviljas från förbud i artskyddsförordningen.

Det var Örndalen Exploatering AB som hade ansökt om dispens för att kunna anlägga en skid- och turistanläggning inom ett kungsörnsrevir i Skorvdalen i Härjedalens kommun, men företaget får ingen dispens och domen kan inte överklagas.

Etableringen skulle kunna ha gett cirka 300 nya arbetstillfällen i Härjedalens kommun.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Härjedalen, socialdemokraten Lars Gunnar Nordlander, kallar domstolens avslag till Örndalen för "mycket olyckligt" och menar att det är ett slag mot hela landsbygdsutvecklingen.

Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort som är företaget bakom den nu uteblivna satsningen, säger i ett pressmeddelande att avvisa hundratals arbetstillfällen på de här grunderna framstår som obegripligt.

Nu ska företaget samla investerare och kommunen och se hur projektet kan gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".