Ola Risberg samordnar de flesta kommunala gymnasieskolorna i Västernorrland - och han tror att Jämtland snart kommer med i det. Foto: Lotte Nord, Sveriges radio.
Ola Risberg samordnar de flesta kommunala gymnasieskolorna i Västernorrland - och han tror att Jämtland snart kommer med i det. Foto: Lotte Nord, Sveriges radio.
Skola

Gymnasiesamarbete kan bli aktuellt mellan Jämtland och Västernorrland

Gymnasiesamarbete över länsgränsen kan snart hetta till
1:10 min

Barnkullarna som börjar gymnasiet de närmsta åren är små och bristen på elever gör att det kan bli aktuellt med samordning av de kommunala gymnasieskolorna i Västernorrland och Jämtland.

Åren runt millennieskiftet var det en dipp i antalet nyfödda. Till det kommer utflyttningen från både Västernorrland och Jämtland. Det här får konsekvenser för gymnasieskolorna idag.

Sex av Västernorrlands sju kommuner samarbetar redan för att kunna vara så kompletta som möjligt i utbudet av gymnasieutbildningar. Man kan inte försvara att ha halvtomma utbildningar när det går att resa för eleverna till en grannkommun.

Bristen på elever gör det ännu mer aktuellt att låta Västernorrlands modell i framtiden även omfatta Jämtland. Det tror Ola Risberg som samordnar västernorrländska kommunala gymnasier.

– Jag tror det kommer att bli såhär i en framtid, absolut, säger han. Och poängterar att det redan finns ett visst samarbete över länsgränsen med Bräcke och Ragunda.

Hur snabbt kan det ske?

– Jag tror det finns intresse både från Västernorrland och Jämtland för att klara av att ge eleverna ett bra utbud. Kanske diskussionen kommer upp inom det närmaste året, säger han.

Risken är att eleverna får resa ännu mer.

– Ja, om man som gymnasieelev vill läsa ett program med en väldigt speciell inriktning, säger Ola Risberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".