spcc5f7c psykvård Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT
Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT
Psykvården

Långa köer för hjälp mot psykisk ohälsa

Samordnare: Vi skulle behöva vara dubbelt så många
1:25 min

Allt fler som mår psykiskt dåligt söker hjälp hos primärvårdens psykosociala enheter i Jämtlands län. Men det ökade söktrycket gör att väntetiderna ökar.

– Vi märker att antalet personer som ringer till oss är flera och det innebär att fler får vänta längre tyvärr, säger Susanne Anderö Wännström, samordnare för primärvårdens psykosociala enheter.

Hur långa väntetider kan det vara?

– Ja de som väntar allra längst kan få vänta i tre månader och sen finns det de som får komma snabbare eftersom vi prioriterar i den mån vi kan, säger hon. 

Akuta fall prioriteras men även när det är mindre akut är det viktigt med snabba insatser. Psykisk ohälsa är den största orsaken till sjukskrivningar och innebär höga kostnader för samhället och stort lidande för den enskilde visar forskning.

– Människor är ofta stressade, har hamnat i livssituationer som de har svårt att ta sig ur, det kan vara våld i nära relation. Det som ofta får folk att söka är ju att de lider av ångest till exempel eller känner sig deprimerade och har svårt att lösa det själv, säger Susanne Anderö Wennström. 

Idag arbetar totalt 25 personer i länet på de psykosociala enheterna som är kopplade till vissa hälsocentraler i varje kommun.
Susanne Anderö Wännström har begärt förstärkning med ytterligare sju tjänster, även om det egentligen är långt ifrån tillräckligt.

– Mest nytta kan man göra om man möter människor så snabbt som möjligt, då kan man förebygga på ett helt annat sätt och det kan vi i dag egentligen bara göra med en bråkdel av dem som behöver det. Jag tror att vi skulle behöva vara dubbelt så många. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".