Betongstation i Lillänge. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
1 av 3
Betongstation i Lillänge. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
AnnSofie Andersson (S)
2 av 3
AnnSofie Andersson (S) Foto: Linnéa Olsson / P4 Jämtland
Joackim Ekroth, moderaterna. Foto: Britt-Inger Hellström.
3 av 3
Joackim Ekroth, moderaterna. Foto: Britt-Inger Hellström.
Utbyggnad av Lillänge

Kommunalrådet om Lillänge: Frågan kan betraktas som död

AnnSofie Andersson (S): Betongen får man nog vänja sig vid
1:36 min

Frågan om utbyggnad av handelsplatsen i Lillänge vid betongstationen i Östersund har stött och blötts politiskt under många år. Men en lösning på frågan ser ut att vara långt borta.

 I dagsläget betraktar kommunalrådet AnnSofie Andersson frågan om utbyggnaden av Lillänge vid betongstationen som död eftersom Socialdemokraterna står enasamma. 

– Det finns inga initiativ mig veterligen som gör att det finns någon öppning i frågan utan jag tror att man tyvärr får betrakta den som död, säger hon. 

Det frågan handlar om är om Östersunds kommun ska utöka handelsplatsen i Lillänge genom att sälja tomterna vid betongstationen till utvecklingsbolaget TK Development. 

Men det skars sig mellan Socialdemokraterna och oppositionen och i mars förra året när frågan skulle avgöras i kommunfullmäktige stod (S) ensamma och frågan togs bort från dagordningen. Sen dess har utbyggnaden av Lillänge varit ett obesvarat frågetecken. 

– Betongstationtomten tror jag att man får vänja sig vid se som det är tyvärr, säger AnnSofie Andersson. 

Men inom politiken har frågan om hur detta skötts väckt kritik. Jocke Ekroth, tidigare vice ordförande i miljö och samhällsnämnden för moderaterna, saknar en kompromiss och en bredare politisk diskussion i frågan från socialdemokratiskt håll.

– Det har ju pågått diskussioner under de senaste 15 åren. Vi fick höra talas om det för kanske två år sedan eller någonting i den stilen. Hade vi varit med från början så hade ju vi kunnat diskutera vad man är villig att gå med på, säger Jocke Ekroth (M). 

Tror du att den här frågan någon gång kommer att bli löst?

– Utifrån mitt perspektiv så är den redan löst, vi har ju sagt ja till 8 000 kvadratmeter och nej till 16 000 kvadratmeter. Biltema behöver 5 000 kvadratmeter, så att etablera Biltema är det ju ingen som har sagt nej till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".