Tre grenar på samma träning.
På samma kväll ge åkarna möjlighet att åka tre grenar berättar Karin Stolt Halvarsson. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio
Vintersport

Ny skidsatsning för unga i Åre

Karin Stolt Halvarsson: Glädje att vilja vara på snö
1:38 min

Den nya satsningen Årevägen ger barn möjligheten att under samma träning köra skicross, puckelpist och alpint.

Karin Stolt Halvarsson är engagerad i Åre Slalomklubb som ligger bakom projektet.

– Förhoppningen är att alla som åker skidor ska finna vad de tycker är roligast att hålla på med, för skidåkning kan man göra på många olika sätt och jag tror att det är utvecklande att prova på olika saker. Skidåkning handlar i grunden om glädje men också att stå rätt på skidorna och det lär du dig oavsett vilken grej du håller på med, säger hon.

Sedan årsskiftet har Åre Slalomklubb kört träningar för de yngre åkarna där de kan åka puckelpist, skicross och alpint under samma kväll och de nya träningarna har lockat många åkare, en av dem är sjuåriga Nike Hoppe.

– Man får göra roliga saker, man får åka vad man vill, jag prövar på lite av varje, säger hon.

Att skapa träningssätt som gör att barn finner glädjen i idrotten är det viktigaste säger Karin Stolt Halvarsson.

– Jag tror att glädje är det incitament som gör att man fortsätter att åka skidor och jag tror inte att man som åttaåring kan göra ett relevant val, att man ska hålla på hela livet med det här. Utan jag tror att det här ger en start och en bra möjlighet att pröva på och en fortsatt glädje att vilja vara på snö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".