Håkan Gadd och Olle Christmansson är bekymrade över den stora patientökningen. Foto: Lisbeth Hermansson/Sveriges Radio
Håkan Gadd och Olle Christmansson är bekymrade över den stora patientökningen. Foto: Lisbeth Hermansson/Sveriges Radio
Psykiatri

Krismöte om bristerna inom psykiatrivården

Olle Christmanson: Vi måste bli bättre
1:21 min

Psykiatrin och primärvården ska bli bättre på att samverka för att komma tillrätta med de brister som revisorerna pekar ut i en ny rapport.

Redan på torsdagen träffas ledningen för de olika verksamhetsområderna för att diskutera hur man ska gå vidare.

Långa köer, patienter som hamnar mellan stolarna och brister i kommunikation och remisshantering är några exempel på de brister som nämns i rapporten.

Håkan Gadd, centrumchef för område psykiatri, anser att de långa köerna till ett andra besök och behandling är det största bekymret.

– Det övriga känner vi till och är sådant vi jobbar med, det har vi berättat för revisorerna - det är därför det står i rapporten, säger Håkan Gadd till P4 Jämtland.

En del av de här bristerna har framkommit i tidigare granskningar, varför har problemen inte åtgärdats?

– Det har gjorts tidigare, men det kommer nya medarbetare som ska förhålla sig till väldigt många rutiner, på området finns säkert 200 rutiner som man måste förhålla sig till hela tiden. Jag tycker att det är bra att det görs sådana här granskningar eftersom det sätter ljuset på vissa saker och då kommer vi förbättra det.

Håkan Gadd tror att ett nytt journalsystem som införs i mars kan förbättra informationsflödet när det gäller patienter som går mellan primärvården och specialistvården. Skärpta rutiner och tydligare ansvarsfördelning av vem som gör vad är andra bitar att förstärka.

– Vi måste bli bättre från båda håll, så att inte patienterna hamnar i kläm, säger primärvårdschefen Olle Christmansson.

Inom primärvården är bristen på fasta läkare ett stort problem, ett annat bekymmer är att de psykosociala enheterna inte har medel att klara uppdraget.

Även Olle Christmansson är bekymrad över hur man får resurserna att räcka när antalet patienter som söker hjälp blir fler.

– Det ska vi diskutera imorgon - hur vi hanterar ökningen och hur vi ska ha mellannivån, mellan psykiatrin och primärvården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".