Nior i Bräcke. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
1 av 2
Av Linus Nilsson, Khoushnaf Ali, Denise Glad, Isak Kronsten, Felicia Andersson och Clara Bergman är det bara Khoushnaf som kan tänka sig att studera i Ånge. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Billy Fransson. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Enligt studie- och yrkesvägledaren Billy Fransson väljer eleverna antingen ort eller skola. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Skola

Niondeklassare i Bräcke flyr bygden

Elev: Ånge är för nära hem
1:29 min

Vi har tidigare berättat att ett gymnasiesamarbete mellan Jämtlands och Västersnorrlands län kan bli aktuellt när barngrupperna minskar.

Av niondeklassarna P4 Jämtland träffat i Bräcke kan en del tänka sig att studera i grannlänet, men då i städerna, och inte i grannkommunen Ånge, fyra mil bort.

– Jag ska läsa ekonomi i Örnsköldsvik. Jag kom in på innebandygymnasium där, så då vill jag gå där, säger Isak Kronsten.

– Jag ska läsa på Wargentinskolan i Östersund, säger Denise Glad.

Skulle du kunna tänka dig att plugga i Ånge?

– Jag vet faktiskt inte, jag har inte tänkt på det riktigt men inte för tillfället, säger hon.

För länge sedan gick nästan alla från Bräcke gymnasiet i Ånge, men nu för tiden är det bara ett par stycken per år, och av de sex niondeklassare P4 Jämtland träffade var det bara en som kunde tänka sig att studera där.

– Mitt första handsval är fordon och transport på Fyrvalla i Östersund, och mitt andrahandsval är barn och fritid i Ånge, säger Khoushnaf Ali.

Men du har inte sökt barn och fritid i Östersund då?

– Nej, det är för mycket folk där, jag klarar inte av Wargentin jag, säger han.

Anledningen till att niorna söker sig till städerna, som Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund tror studie- och yrkesvägledaren Billy Fransson dels beror på att de mindre skolorna inte har de program som ungdomarna vill läsa.

– Och sedan vill man ju flytta till en större ort. Det är inte alltid programmet ligger i första hand, utan man väljer ort eller skola, säger Billy Fransson, Studie- och yrkesvägledare i Bräcke och Gällö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".