2014, Peterson och Nilsson. Foto: TT Nyhetsbyrån
Peterson och Nilsson svenska medaljhopp. Foto: TT Nyhetsbyrån
Skid-VM i Falun 2015

I dag börjar VM – guide inför sprinten

Skid-VM i Falun drar igång i dag med sprinten. Radiosporten rapporterar på webben och i radion.

Disciplin: Sprint, damer och herrar
Tid: Kval 13.00 (resultatrapport i P4 Extra) och kvartsfinaler från 15.15, finalpasset sänds i P4 från 15.03.

Svenska deltagare:
Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Magdalena Pajala och Hanna Falk på damsidan. Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Johan Edin och Carl Quicklund på herrsidan.
 
Favoriter: 
Marit Björgen är den stora favoriten, hon vann genrepet, har dominerat i världscupen och är regerande världsmästare. Men det finns fler norskor. Maiken Kaspersen Falla vann OS och Ingvild Flugstad Östberg var tvåa då och är tvåa i sprintcupen denna säsong. Även Stina Nilsson är en medaljkandidat, med flera pallplatser denna säsong.

På herrsidan är det Finn Hågen Krogh som leder sprintcupen och som vann genrepet. Men han är inte uttagen till VM. Norges landslagsledare anser att det finns fyra åkare som är bättre. Kanske är Eirik Bransdal det stora norska hoppet, men Ola Vigen Hattestad är regerande olympisk mästare och Petter Northug är ute efter sitt första sprint-guld i VM.

Svenska chanser:
Stina Nilsson är Sveriges stora medaljhopp, med flera pallplatser i världscupen och ett genrep i Östersund som slutade med en tredjeplats. Ida Ingermarsdotter har bevisat förr att hon är en mästerskapsåkare och har ett silver att försvara sedan förra VM.

På herrsidan har det inte varit en särskilt bra säsong. Utan Emil Jönsson ser det ännu sämre ut. Men kanske har Teodor Peterson hittat formen tillslut – och kanske kan Calle Halfvarsson knipa en medalj.

Den svenska historien:
Sverige har en stolt sprint-tradition. Thobias Fredriksson (2003), Emelie Öhrstig (2005) och Marcus Hellner (2011) har vunnit VM-guld. Även i OS-sammanhang har Sverige varit i topp, genom Björn Lind (2006).

OS 2014 dam:
1 Maiken Kaspersen Falla, Norge
2 Ingvild Flugstad Östberg, Norge
3 Vesna Fabjan, Slovenien
VM 2013 dam:
1 Marit Björgen, Norge
2 Ida Ingemarsdotter, Sverige
3 Maiken Kaspersen Falla, Norge

OS 2014 herr:
1 Ola Vigen Hattestad, Norge
2 Teodor Peterson, Sverige
3 Emil Jönsson, Sverige

VM 2013 herr:
1 Nikita Krijukov, Ryssland
2 Petter Northug, Norge
3 Alex Harvey, Kanada

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".