Anonym kvinna.
Diskrimineringsbyrån saknar resurser att hjälpa diskriminerade på ett bra sätt. Foto: Marc Femenia/TT
Diskriminering

För dyrt att driva ärenden om diskriminering till domstol

Diskrimineringsbyrån: Anslagen är en droppe i havet
1:50 min

För två år sedan startade Diskrimineringsbyrån i Jämtland och Västernorrland, men byråns resurser är så snålt tilltagna att den drar sig för att driva ärenden som kan bli kostsamma till domstol.

-- Man vågar nästan inte driva fall till domstol eftersom byrån får betala rättegångskostnader om man inte är säker på att vinna, säger Peder Forsberg som är konsulent och den enda anställda på Diskrimineringsbyrån i Jämtland och Västernorrland.

Sveriges sexton antidiskrimineringsbyråer har ända sedan starten klagat över att de fått för lite pengar för att kunna utföra ett ordentligt arbete och driva ärenden på det sätt som det är tänkt. Till exempel drar man sig för att driva osäkra diskrimineringsärenden till domstol, för att man helt enkelt inte har råd att förlora:

– En del byråer får till och med säga ifrån sig fall för att de inte hinner med mer. Vore det så att vi hade ekonomi skulle vi, efter antalet fall, kunna anställa fler, säger Peder Forsberg.

I år fick alla antidiskrimineringsbyråer 11,5 miljoner i statsbidrag att dela på. Enligt Peder Forsberg är det inte på långa vägar tillräckligt för att finnas till hands för medborgare som känner sig diskriminerade till exempel på grund av kön, hudfärg eller sexuell läggning.

– 11,5 miljoner är som en droppe i havet. Det borde ligga på 111 miljoner eller liknande, säger han.

Diskrimineringsbyrån i Jämtland och Västernorrland har 718.000 kronor för att driva sin verksamhet i år. De pengarna räcker till en anställning, några resor, viss juridisk konsultation och inte till så mycket mer.

– Man bör kunna ha en eller två jurister och minst två-tre anställda på ett så här stort område. Då kanske vi hamnar i något mer realistiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".