Recept på Jämtländsk älgwok

Kocken Jesper Nyström ger inspiration till kommande utemåltider i sportlovstider.

Recept på Jämtländsk älgwok med färska örter i muurrikapanna

4 port

600 gr älgskav (gör skav av halvfryst älgbog eller något ni gillar)

Förkoka:
300 gr potatis
150 gr morötter
150 gr palsternacka
1 skivad rödlök (blanda i när wooken nästan är klar)
ca 3 msk vilt- eller kalvfond eller 1-2 buljongtärningar
Lite vatten till woken om det behövs men det går bra med grädde/ cremé fraiche också

Örtblandning

Kom ihåg att det viktigaste är att man använder färska örter

vitlök, rosmarin, timjan, persilja
några enbär
salt/ peppar
1 dl rött vin

Svartvinbärscremé

Svarta vinbär, Svartvinbärsmarmelad eller gele, 2 msk eller efter smak
3 dl cremefraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk sweetchili eller annan chili
salt

Att göra:

Börja med att skava älgköttet innan ni åker ut och lagar maten. Örtblandningen och dressingen gör ni också hemma.

Bryn älgköttet med lite smör eller olja.

Blanda i alla ingredienser och tillsätt örtblandningen.

Värm ihop allt. Servera med ett gott bröd och svartvinbärscremé

Klart:-)

Till mellanmål kan det passa med: 
Grillad varm macka med vitcaprin och varmrökt röding i mackjärn.

4port

8 skivor hembakt bröd
200 gr varmrökt röding
8 skivor vitcaprin
Smör till mackjärnet.

Gör mackorna klara innan ni åker ut.

Goda hälsningar Gladakocken