Extra fartkameror under sportlovsveckan

1:55 min

Polisen har extra mobila fartkameror som man planerar att använda i veckan.

- Vi satsar som vanligt på E4 och E14, det är stora pulsåder till fjällen, säger trafikpolisen Stefan Westerlund som finns i Sundsvall men som säger att poliskollegorna i Jämtland prioriterar på samma sätt.

Polisens region Nord, alltså halva Sverige, ska under den intensiva sportlovsperioden synas mer, fartkameror kommer att vara igång och även extra, mobila fartkameror. Hastighetssyndare kan tappa körkoretet, få böta tusenlappar och värst: utsätta sig själv och andra för fara.

Dessutom finns risken att krocka med vilda djur - störst skada blir det med en krock med ren eller älg. En bjässe kan väga 800 kilo. En mardröm att krocka med

- Värst är det om man får in djuret i bilen.

Föraren är skyldig att markera var på vägen viltet kördes på om det försvann skadat. På så sätt kan eftersöket underlättas. Det finns särskilda viltremsor att få gratis på polisstationerna.

- Men det går förstås bra att använda en påse eller vad man har med, säger Stefan Westerlund.

Farten, alkoholen och drogerna är prio i polisens trafikarbete. Men även att alla i bilen ska ha bilbälte - och att lasten ska vara rätt surrad. Ovana förare med tung last kan lätt råka illa ut.

- Jag minns vid en trafikkontroll hur en snowbord som kom flygande.

Har man gjort sig skyldig till ett trafikbrott då?

- Ja, det kan bli dryga böter även då.