Vård

Läkare varnar för problem när sjuksköterskor flyr

2:34 min

Vården i vår region står inför stora problem om fler sjuksköterskor kommer att lämna vården i länet. Det menar vårdpersonal i länet, men från regionen håller man inte med.

Som vi berättat tidigare växer problemet med att sjuksköterskor lämnar vår region för att jobba i Norge eller börja jobba i bemanningsbolag.

Orsakerna är missnöje med både lön och arbetsmiljö. En av dem som har fått nog är Moa Karlsson.
– Jag känner i respekt för mig själv att nu är det nog och jag åker till Norge.

Moa Karlsson får stöd av Lars Erik-Olofsson som är överläkare på infektionskliniken.– Det är inte rimligt att man ska känna sig ledsen och stressad, efter en arbetsdag, säger Lars-Erik Olofsson.

I 20- 25 år har Lars-Erik arbetet som läkare, 16 av de åren på infektionsavdelningen som ingår i medicin-centret som Moa Karlsson jobbar. Och under den tiden har han sett hur sjuksköterskorna fått det allt tuffare i vården i regionen.
– Det har blivit mindre tid för patienterna, så arbetsmiljön har förändrats.

Han kallar sjuksköterskorna för nyckelpersoner och spindlar i nätet inom vården, utan dem skulle vården inte klara sig. Han menar att det är en fara för patientsäkerheten om arbetsmiljön för sjuksköterskorna blir sämre. För att förändra situationen krävs det att statusen på undersköterske- och sjuksköteyrket höjs och därmed också lönen.
– Om de inte finns någon som utför vården, hur ska det gå då?

Men från regionens sida ser personalchefen Annika Sörensdotter inte att det här är något stort problem och hon menar också att sjuksköterskorna fått högre löner de senaste åren.
– Vi jobbar aktivt med att få ordning på arbetsmiljön och sjuksköterskorna har fått högre löner, säger Annika Sörensdotter.