Krokom

Änkan Maria Lundqvist Persson är besviken över hovrättens beslut

1:25 min

Det blev friande dom för de två chefer i Krokoms kommun som åtalats för grovt arbetsmiljöbrott, efter att en anställd tagit livet av sig, men åklagaren och den anställdes änka ger inte upp.

– Alltså fy sjutton alltså. Det kan ju liksom inte få sluta så här. Det vore ju jättekonstigt förstås. Jag trodde inte vi skulle sitta här idag med det här domslutet. Det trodde jag inte, säger Maria Lundqvist Persson.

Maria sitter mittemot mig i köket hemma hos sig, fem år efter hennes man Lars Persson från Krokom tog sitt liv, efter att upplevt att han mobbats på arbetet. Processen har varit lång berättar hon och det har varit många svåra stunder. Men när cheferna fälldes i tingsrätten blev det en stor lättnad.

Tingsrätten dömde de båda cheferna till villkorlig dom och dagsböter. Det överklagades till hovrätten som nu har gjort en helt annan bedömning. Cheferna frias, även om hovrätten menar att det finns brister i hur cheferna hanterade Lars Perssons situation. Men rättsligt kan inte hovrätten bevis att det som cheferna inte gjorde är brottsligt.

Både Åklagaren och änkan vill nu driva det här vidare.
– Ska det verkligen vara så här. Det måste ju få leda till någonting. För att ska vi bara gå vidare nu som om ingenting har hänt i Sverige.

Maria Lundqvist Persson hoppas nu att det här fallet kommer att lyftas i Högsta Domstol.