Therese Persson står tillsammans med en glad tjeje som fått ett par glasögon
1 av 2
En av de lyckliga i Tanzania som fick ta emot ett par glasögon av Therese Persson. Foto: Privat
Therese Persson, optiker. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Therese Persson, optiker. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
Hjälparbete

Fattiga i Tanzania fick glasögon från Östersund

Therese Persson: Det bästa var att se lyckan i deras ögon
6:44 min

Över 800 avlagda glasögon från östersundare har nu fått nya ägare i Tanzania. I början av februari var optikern Therese Persson där för att göra syntester och hjälpa människor att få tillbaka sin syn.

I höstas hade glasögonkedjan där Therese Persson jobbar en stor insamling av glasögon och för en månad sedan fick hon chansen att åka ner till Tanzania för att tillsammans med några kollegor lämna över dem till behövande människor där. Med sig i bagaget hade de 23 833 glasögon som donerats av svenskar.

Varje morgon stod människor och köade och väntade på att Therese och hennes kollega skulle komma och sätta igång med syntesterna, berättar Therese Persson.

- De blev jätteglada, speciellt de som inte kunnat läsa på länge. Leendena där, just när de satte på sig glasögonen, de tar jag med mig i minnet.

Det var ett intensivt arbete och arbetet fortsätter på plats i Tanzania, även utan Therese, för alla glasögon hann de inte matcha ihop med en ny person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".