Pistören Jenny Råghall och hennes kollega begravdes under en lavin i Härjedalen. Jenny klarade sig mirakulöst medan hennes kollega avled.
Pistören Jenny Råghall och hennes kollega begravdes under en lavin i Härjedalen. Jenny klarade sig mirakulöst medan hennes kollega avled. Foto: Filip Gustafsson/SR
Fjällsäkerhet

Jenny överlevde lavinen i Härjedalen

Pistören Jenny: Jag blev helt begravd
8:23 min

För tre år sedan drogs två pistörer med i en lavin i Tänndalen. Den ene omkom i olyckan. Nu berättar pistören som överlevde, Jenny Råghall, om händelsen.

– Det går jättefort till en början. Man hinner inte tänka så mycket. Det som är mest påtagligt är när lavinen stannar, då pressar snön ordentligt, berättar hon.

Pistören Jenny Råghall och hennes kollega  skulle kontrollera en sluttning där det fanns risk att en lavin kunde gå.

– Precis när vi skulle åka vidare så släppte hela snöfältet vi stod på och vi drogs ned i lavinen, säger hon och fortsätter:

– Jag blev helt begravd men klarade av att gräva mig fram till mina luftvägar och larmade den tredje patrullören som arbetade den dagen.

Det var för drygt tre år sedan som lavinolyckan inträffade i Tänndalen i Härjedalen.

– Jag hade en sådan tur att jag klarade mig. Jag slet av ledband i ett knä.

Vid olyckan var varken Jenny eller hennes kollega utrustade med transceivers, som är en apparat som både kan sända ut och ta emot en radiosignal och som ofta användas som en säkerhetsåtgärd bland skidåkare eller personer som arbetar i miljöer där det finns en lavinrisk eftersom man fortare kan hitta en person som blivit begravd i en lavin.

– Både anläggningen och vi som jobbade på den undervärderade de sluttningar vi hade. Det fanns helt enkelt inga arbetsrutiner som sa att vi skulle använda den här utrustningen, säger Jenny.

Under denna vecka har en unik rättegång mot skidanläggningen pågått i Östersunds Tingsrätt.

Skidanläggningens ägare Hamrafjällets lift AB är misstänkta för arbetsmiljöbrott för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Även Om Jenny Råghall tycker att det varit jobbigt med rättegången tycker hon ändå att det finns något positivt. Hon är inte ute efter att sänka fjällanläggningen.

– Det finns ställen där det fortfarande inte är bra. Och det är därför den här rättegången tillför något. Det är för alla patrullörers säkerhet i den här branschen, säger hon och berättar att Hamrafjällets säkerhetsarbete har blivit bra efter det som hänt.

Domen i målet meddelas om tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".