P4 Cyklar

Elcyklar säljer som aldrig förr

9:07 min

Du sitter på sadeln och trampar och ser en rejäl uppförsbacke närma sig. Jobbigt? Nej, inte om du har en elcykel. Branschen spår nu elcykelns genombrott.

Elcyklar har blivit riktigt populärt och de säljs som aldrig förr. Förra året såldes ca 12 000 elcyklar, den näst högsta försäljningssiffran i Sverige hittills. Och trenden märks också av bland cykelförsäljare i Östersund.

– Det märks väldigt tydligt att trenden är på väg uppåt. Om man ser för säg fem år sedan så såldes det bara några enstaka elcyklar per år och ifjol tror jag att vi sålde runt 80 stycken, säger Niklas Sundberg på Söder sport i Östersund.

Under den lilla stunden som vi besöker cykelaffären så är det tre kunder som är ute och testar en elcykel och Niklas Sundberg tror att försäljningssiffran kommer att stiga ännu mer i år.

– Det är väldigt, väldigt populärt med elcykel nu. Trenden är på väg uppåt och man ser att intresset är ännu, ännu större än vad det var ifjol.

Det har också skett en teknikutveckling. Batterierna har blivit bättre och det har kommit nya, mer effektiva drivsystem. De stora cykeltillverkarna har nu elcyklar i sitt sortiment. Men man får vara beredd på att betala mer för en elcykel. Priserna börjar på 10 000 kronor och de finns elcyklar som kostar 25 000-30 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista