Idrott och Integration

Basket integrerar ensamkommande flyktingbarn i Ragunda

1:37 min

Ragunda Basket är med och lägger grunden i ett nytt projektet som ska integrera ensamkommande flyktingbarn.

Nu startar Svenska Basketbollförbundet ett nytt projekt som ska erbjuda ensamkommande flyktingbarn en väg in i det svenska samhället. Tillsammans med Bräcke SK Basket och några andra föreningarna i landet är Ragunda Basket är en av föreningarna som är utvalda till en pilotgrupp som ska lägga grunden i det nationella projektet.

Nahom Gebrihwet kommer från Eritrea och när han kom till Ragunda för tre år blev idrotten ett sätt att möta människor och lära sig språket.

 -- När man kom ny till Hammarstrand och det är ett litet ställe och man vill träffa nya folk och då när vi spelar volleyboll och basket så blir det socialt, alltså man träffar varandra och det är bra.

Basketklubben kör träningar i både basket och volleyboll i gympasalen vid Kullstaskolan i Hammarstrand och träningarna lockar upp till 50 ungdomar och bland de som aldrig missar ett pass finns de drygt 20 ensamkommande flyktingbarn som bor i Ragunda kommun. Förra året prisades föreningen av kungen för sitt arbete med att integrera invandrare och med det nya projektet Välkommen hit får de en chans utveckla arbetet och inspirera andra föreningarna i sitt arbete med integration.

-- En av de bästa sakerna med landsbygden är om man vill ha ett fotbollslag eller basketlag eller vad det nu än är så måste alla kämpa tillsammans. Vi vill ha basket, vad finns det då, jo här kommer massor av unga människor från andra länder som bara väntar på något att göra, det är klart att de ska vara med och spela basket. Idrott eller bollar är ett universellt språk man behöver kunna samma språk för att kunna idrotta tillsammans, säger Elin Jonsson som är aktiv i Ragunda Basket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista