En man vid dator surfar på Hamsterpaj.net, en hemsida vars målgrupp är ungdomar mellan 15 och 25 år. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
1 av 2
Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Katrin Sahlin, utreder brott mot barn. Foto Staffan Andersson
2 av 2
Katrin Sahlin, utreder brott mot barn. Foto Staffan Andersson
Grooming

Minderåriga flickor sexutnyttjade av flera män

1:25 min

Polisen i länet utreder ett fall där flera minderåriga flickor misstänks ha utnyttjats sexuellt av ett större antal män.

Det hela uppdagades när polisen hittade sexfilmer och bilder i en 14-årig flickas telefon efter att hon blivit föremål för utredning i ett annat ärende. Polisen som förväntade sig hitta kontakten till en eventuell langare av alkohol upptäckte något mycket grövre i telefonen .

Mer än tio misstänkta gärningsmän är inblandade och de är i åldrarna 15-44 år. Flera av de äldre männen har familj och barn. Det handlar det om fem olika brottsrubriceringar: från sexuella övergrepp till grooming och våldtäkt. I männens telefoner och datorer hittades dessutom ytterligare flickor som utnyttjats, den yngsta 13 år. 

Att en del av förövarna själva är unga förklaras med att unga inte förstår att de begår brott.

– De vet inte att det är brottsligt att begära sexbilder på nån som är under 18 år, säger Katrin Sahlin.

En del av flickorna har fått pengar och alkohol av männen. 

Katrin Sahlin, polis som utreder brott mot barn i Jämtlands län beskriver utredningsjobbet som ett sisyfosjobb.

– Det är ett arbete vi egentligen aldrig ser något slut på, för det får förgreningar överallt, säger hon till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista