Bjurälven. Foto: Tahereh Amiri/SR
Bjurälven. Foto: Tahereh Amiri/Sveriges radio.
Lyssnarnas boktips

Boktips 5: Bäcka-Markus av Birger Lundqvist

3:29 min

Dagens boktips kommer från Lars Carlsson i Brunflo som rekommenderar Birger Lundqvists romansvit om "Bäcka-Markus", med skrönor och jakthistorier från 1920-talets Ångermanland.

Böckerna är, enligt Lars, helt fantastiskt roliga och innehåller förutom Bäcka-Markus själv en rad illustra karaktärer som jaktkamraten Räv-Mattis, skomakare Pligg-Patrik, ungmön Mor Kajsa och Inspektor Degemyr.

Författaren Birger Lundqvist föddes 1916 i Tåsjö församling i Ångermanland men i Jämtlands län och dog så sent som 2004, 88 år gammal.

Lundqvist skapade i Bäcka-Markus en slags jämtländsk Åsa-Nisse där fokus låg på jakt, fiske och bygderomantik. Mellan 1955 och 2014 publicerades minst en bok per år om Bäcks-Marcus, undantaget 1985 och 2001. I serien finns titlar som Bäcka-Markus i Farten, Bäcka-Markus i Tagen, Bäcka-Markus Bravader och Bäcka-Markus Jägarbravader.

Historierna om den flitige skogsmannen kan ses som ett tidsdokument över ett Sverige som inte längre finns och som antagligen aldrig kommer åter; ett land befolkat av både manliga och kvinnliga stereotyper, tjuvar och luffare, godmodiga jägare och överlevnadskonstnärer, pompösa storbönder och ilskna fjärdingsmän.

Buskisstämpeln hänger i luften men Bäcka-Markus räddas av Lundqvists genuina respekt för - och kunskaper om - det enkla men humoristiska och arbetsamma folk som förr befolkade det norrländska inlandet, och som kanske fortfarande gör det och som kan känna igen sig i berättelserna om människans dagliga kamp för brödfödan.

Dagens boktips kommer alltså från Lars Carlsson i Brunflo, jaktintresserad 41-åring med fyra barn och en sambo, som jobbar som klövverkare.

Lars rekommenderar med varm hand Birger Lundqvists serie om Bäcka-Marcus som under en period även figurerade i en egen serie av tecknaren Einar Lagerwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista